Laza Tarokk SAS licitrendszer (2.0)


Támadó vonali licitek

A támadó az a pár, akinek az indulója kezdi a licitet (és a játékot is). A másik pár a védekező.

Színszám

Az első körben minden színszám bemondandó, függetlenül attól, hogy a királyos vagy királytalan.
Ez alól csak az alábbi esetekben térünk el: Tehát az első körben bemondott színszám lehet királyos vagy király nélküli, de ha később mondjuk, akkor csak királyos lehet (kivéve ha négy színt licitáltunk).

Honőr

Az első körben bemondva a Skízt ígéri, később a XXI-est. (Mindkettővel Köpf vagy Trul.)

Magas tarokk

Az első körben Vizi a XVIII-ast, Angelo (XX) a XVII-es, L'amour (XIX) a XVI-ost ígéri.

Licitsorrend

Az egyszerre elhangzó bemondások sorrendje színhiányt vagy egy lapot jelez a soron következő színben, a növekedéstől, csökkenéstől függően.
Például: Matador, Angelo, 2 pikk, Honőr: + - + (tehát 1. szín van, 2. szín nincs, 3. szín van, a pikken kívül)

Színugratás

A licitsorrend csak a színhiányt és az egyke lapokat jelzi. Azok a színek, amiből több van kimaradnak a sorból (azokat egyszerűen licitálhatjuk). A színek után a közép tarokkok következnek: XV, XIV, XIII.
Színugratás a második körben licitált színre is vonatkozik, tehát már az első körben ugratni kell. (Lásd példák.)

Színsorrend

Bármilyen sorrend választható, megállapodástól függően. Például: Pikk, Kőr, Káró, Treff (csökkenő sorrend). Először a treffet, utoljára a pikket jelezzük.
Például: 2 káró, Matador, 2 kőr: ígér treffet (királyt!) és tagadja a pikket.

Király jelzés

Amikor a színsorrend közlése nem monoton, akkor az első és harmadik (vagy második negyedik) bemondás relációja királyra utal a következő színben.
Például: Matador, Honőr, Angelo: ígéri, Angelo, Honőr, Matador: tagadja az első szín királyát. (egyébként mindkét variáció szerint 1. szín van, 2. szín nincs).
Kivételes esetben több király is jelezhető:
Angelo, Matador, Honőr, 2 treff:
(Lásd még példák.)

Négy szín

Amikor minden színből van lapunk, az első körben csak egy bemondást alkalmazunk, ilyenkor a második kör is elsőnek számít a fentiek (honőr, magas tarokk) szempontjából. (Lásd példák.) Az induló ezt mindig tudja alkalmazni, mert passzolhat is, de az elfogó csak akkor passzolhat, ha az ellenfél is licitált, ellenkező esetben mindenképpen licitálnia kell és kényszerhelyzetben nem feltétlenül ígér négy színt az egybemondásos licit, hanem a licitlehetőség hiányáról van szó.

Három szín

Banda, az első körben 7 tarokkot, három színt és színhiányt ígér a bemondott színben. A további licitek (akár a Bandával együtt licitálva), a közép tarokkokra (XV, XIV, XIII) vonatkoznak.

Passz

A négy szín konvenció miatt néha passzolni kell, ha nem tudunk egyszerre többet licitálni. Ezért a második körben lehet (legfeljebb egy!) olyan bemondás, ami logikailag az első körhöz tartozik (honőr, magas tarokk). Ilyen esetben 6 vagy 7 tarokk van a kézben (különben lehetett volna licitálni a passz helyett). Könnyen felismerhető melyik az első körös bemondás, ha színszám, vagy matador licitálható. Skízzel és XXI-essel vigyázni kell a félreérthetőség elkerülésére, ha csak XXI-esünk van, jobb elhallgatni és később bemondani. Példák passz utáni licitre: (Lásd még példák.)
Honőr + Matador = XXI;
Honőr + Angelo = XXI + XVII;
Honőr = Skíz (összesen 7 tarokk);
Honőr + Gém = Skíz (összesen 7 tarokk);
Honőr + Vizi + Angelo = Skíz (összesen 7 tarokk);

Pagátjelzés

Pagáttal, ha tehetjük, csak a második körben mondunk Matadort. Azonban az első körben mondott Matador nem feltétlenül tagadja a Pagátot.

Hívásirányítás

Banda licit, Fácánnal (vagy Sólyommal) együtt színhiányt ígér a színben, és ezt a hívást kéri. (Erre általában akkor van szükség, ha licit hiány miatt nem tudjuk közölni az elosztást.)

Licitfenntartás

Gyakran csak azért kell licitálni, hogy ne legyen körpassz. Erre használható (a második licitben és később): Vizi, L'amour, Angelo, Honőr, Pikoló, City, Banda, Amazon, Gém, kontra. Amíg nem hangzott el a L'amour és az Angelo, nem szabad passzolni. Az első körben az induló jó lappal is passzolhat, az elfogó csak akkor, ha az ellenfél is licitált.

Kontra

Az ellenfél licitjének kontrája a licitsorrendben közvetlenül következik. Tehát a kontra-Vizi, Vizi csökkenő sorrendet mutat.

Védekező vonali licitek

Csak erős lappal érdemes licitálni (legalább 6 jó tarokk).
Egyébként csak a Skízzel mondunk Honőrt, nem feltétlenül az első körben.
Ha egy színből nálunk van a maradék, azt néha érdemes közölni (pl. a támadók 3 pikket mondtak és két pikkünk van).

Piros király jelzés

Ha az ellenfél nem licitálta azt a piros színt, amiből egyke királyunk van a harmadik körben kőr királlyal Angelot, káró királlyal L'amourt mondunk. Erre, ha partnerünknek csak egy lapja van ebből a színből bemondhatja a bandát.